English (United Kingdom)

Naš i Vaš cilj je aktivna komunikacija!

Studiraj u EU - Austrija.

Studiraj u EU - Austrija.

Austrija je smještena u srcu Evrope i okružena predivnim Alpima. Značajno je doprinjela evropskoj kulturi. Mnogi svijetski mislioci dolaze iz Austrije poput Sigmunda Frojda, Ludviga Vitgenštajna, Franca Kafke. Austrijski gradovi – BečSalcburgInsbruk, Linc ili Grac su idealna mesta da se upoznate sa austrijskom istorijom, književnosti, filozofijom i umetnosti. Pored istorijskog i kulturnog značaja, Austrija je takođe primamljiva zbog visokog kvaliteta obrazovnih ustanova, niskih školarina i mogućnosti da se nauči jedan od najbitnijih jezika sveta – nemački. Nije ni čudo što je Austrija jedna od najpopularnijih studentskih destinacija. Preko 59.000 studenata širom sveta je studiralo u Austriji 2009. godine. Austrija je jedna od najmanjih država Evrope i nalazi se u centralnom dijelu ovog kontinenta. Jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, i to tokom cijele godine. S obzirom na to da država obiluje planinama (Istočni Alpi zauzimaju čak 60% njene teritorije), planinski turizam je veoma razvijen. U planinskom dijelu Austrije možete uživati u ski centrima zimi, kao i u prelijepoj prirodi, pogledima na reku Dunav i čistom alpskom vazduhu tokom cijele godine. Takođe, prijestolnica Beč je popularno mjesto među turistima, kao i grad Salcburg, rodno mesto Volfanga Amadeusa Mocarta.Sistem obrazovanja

 • Jaslice, vrtić, predškolsko obrazovanje – do šeste godine života
 • Obavezno školovanje (6-15 godina) – prve četiri godine podrazumjevaju osnovnu školu, a od desete godine života djeca pohađaju srednju školu. Deveta godina može da se pohađa u politehničkoj školi (gde je akcenat na profesionalnoj orijentaciji i praktičnoj pripremi za zanate) ili drugim vrstama škola.
 • Specijalna edukacija – takođe postoje specijalne škole za decu sa posebnim potrebama ili smetnjama u razvoju za prvih osam ili devet godina školovanja. U većini slučajeva, ova deca idu u standardne škole u okviru tzv. ,,inkluzivne nastave”.
 • Druge vrste školovanja – srednje stručne škole (od 14. godine, od 9. do 11. ili 12. razreda) na kraju kojih se polaže stručni ispit, više stručne škole (do 13. razreda), pri čijem završavanju se polaže maturski ispit. Učenici mogu da se obuče za jednu ili više profesija. Polaganje maturskog ispita podrazumjevaju i druge srednje škole i gimnazije čije trajanje je 12 razreda.
 • Zanatstvo – stručno osposobljavanje počinje od 15. godine i traje između tri i četiri godine. Način rada se uči uporedo na poslu i u školi.
 • Fakultet – osnovni preduslov za upis na visokoškolske studije je položen maturski ispit.

Fakulteti i univerziteti

Listu svih univerziteta sa studijskim programima možete pogledati OVDJE


Tehnološki univerzitet u Gracu

Tehnološki univerzitet u Gracu nudi vrhunska predavanja i istraživanja iz oblasti inženjeringa i tehnološko-prirodnih nauka. Kao takav je u stalnom nadmetanju sa sličnim fakultetima svijeta i trudi se da bude među najboljima. Ključni deo njihove bogate ponude je odlično poznavanje potreba društva i tržišta. Primjenjena istraživanja takođe doprinose kvalitetu obrazovanja i obuke. Neki od primjera izuzetno aktivnog i uspješnog istraživanja ovog univerziteta su brojni naučni centri, laboratorije, istraživačka polja i evropski projekti.


Koliko koštaju studije?

Školarinu ne plaćaju studenti iz EU i studenti na razmjeni koji su prijavljeni kao redovni. Svi studenti plaćaju 18 eura po semestru studentskom savezu. Nakon završenog roka predviđenog stipendijom, studenti mogu da nastave studije po ceni od 363,36 evra po semestru. Studenti van EU plaćaju školarinu 726,72 evra po semestru i 18 eura studentskom savezu. Ukoliko želite da pohađate kurseve na više univerziteta, ne morate za svaki pojedinačno da plaćate školarinu. Studenti koji nisu prijavljeni kao redovni plaćaju 363,36 eura po semestru.


Upis na fakultete u Austriji - Kako se prijaviti?

Apliciranje i uslovi za upis na austrijske univerzitete

Kako biste se prijavili za studije u Austriji, morate da pošaljete aplikaciju i potrebnu dokumentaciju, bilo univerzitetu bilo nekoj drugoj instituciji (u tom slučaju će podaci biti prosleđeni obrazovnoj ustanovi; aplikacije moraju da stignu do relevantne službe univerziteta na vrijeme, imajte u vidu da prosljeđivanje podataka svih aplikanata takođe zahtjeva vrijeme i da nadležne ustanove ne produžavaju rok za predaju). Neki univerziteti pružaju mogućnost (ili to daju kao jedinu opciju) registraciju putem interneta a potom vam detaljnije informacije šalju putem interneta.

Uslovi za prijem:

 • Popunjena aplikacija koja može da se preuzme sa sajta univerziteta, ili vam je studentska služba šalje.
 • Dokaz o nacionalnoj pripadnosti iz zvanični identifikacioni dokument sa fotografijom ili važeća putna isprava.
 • Opšti uslovi koje postavlja svaki univerzitet
  • za upis na osnovne studije (bachelor) – srednjoškolska diploma ili dokument koji ima istu vrijednost
  • za upis na master studije – diploma završenih osnovnih studija ili studija odgovarajućeg stepena
  • za upis na doktorske studije – diploma završenih master studija ili studija odgovarajućeg stepena
 • Posebni uslovi
  • dokaz o pravu na direktan upis na određeni studijski program u zemlji u kojoj je dokument putem koga se konkuriše na studije izdat (ne važi za  građane država članica Evropske Unije, kao i onih koje pripadaju Evropskoj ekonomskoj zoni)
 • Za slušanje velikog dijela predavanja neophodan je dokaz o poznavanju njemačkog jezika koji treba da bude dio dokumentacije kojom se aplicira

Dokumenti iz stranih država moraju da budu dostavljeni u originalu ili u vidu sudski overene dokumentacije, kao i prevedeni od strane sudskog tumača, ukoliko je neophodno, a najčešće jeste.

Umjetnički univerziteti kao i univerziteti primjenjenih umetnosti često ne zahtjevaju dostavljanje specijalne dokumentacije. Umjesto toga, budući studenti moraju da polože prijemni ispit ili da prilože dokaz i profesionalnim kompetencijama. Neophodne informacije o preduslovima možete dobiti od studentske službe željene ustanove. Ukoliko su svi uslovi ispunjeni, obrazovna ustanova šalje obavještenje o upisu ili poziv za prijemni ispit na ostavljenu kontakt adresu. Po dolasku u Austriju, student obavlja upis lično.

Rokovi

 • Univerziteti – sva dokumentacija mora da dospije do austrijskih univerziteta do prvog septembra (za zimski semestar) i do prvog februara (za ljetnji semestar) i ovi rokovi se ne produžavaju. Kao što je već navedeno, za skupljanje i procesuiranje dokumentacije je neophodno određeno vreme, te je preporučljivo da to uradite što je ranije moguće.
 • Za strane studente koji imaju isti status kao i austrijski državljani, za građane država članica Evropske Unije, Evropske ekonomske zone i za švajcarske državljane važe opšti rokovi za apliciranje (otprilike sredina ili kraj oktobra za zimski semestar i sredina ili kraj marta za ljetnji semestar, u zavisnosti od univerziteta), kao i dodatni rok (30. novembar za zimski semestar i 30. april za ljetnji semestar). Za dodatne rokove važe više cijene školarina.

Izuzeci

 • Za državljane Evropske unije i Evropske ekonomske zone, važe isti rokovi kao i za austrijske državljane.
 • Na umjetničkim univerzitetima važe isti rokovi i za upis je obavezno polagati prijemni ispit.
 • Samo oni strani studenti koji dođu u Austriju na kratak period u okviru Erasmus programa mobilnosti (i ne planiraju da završe cjelokupne studije dok traje razmjena), nisu u obavezi da polažu prijemni ispit.

Upisna ograničenja

Ograničenja se primenjuju najčešće na sledeće studijske programe:

 • medicina
 • drugi medicinski smerovi
 • psihologija
 • veterina
 • stomatologija
 • žurnalistika
 • komunikologija
 • mediji i komunikacije
 • studijski programi za koje postoji visoki broj kandidata

Prorektor određenog univerziteta odlučuje o vrsti upisne procedure. Pošto pravila nisu svake školske godine ista, a ni jedinstvena za sve univerzitete, najbolje je raspitati se o detaljima u stidentskoj službi odabrane ustanove. Građani Evropske Unije se rangiraju po istem kriterijumu kao i austrijski državljani.

Univerziteti primenjenih nauka

Kursevi na univerzitetima primjenjenih nauka su osnovani kao nezavistan dodatak i alternativa postojećim studijskim programima na univerzitetima. Posebne odlike ove vrste obrazovanja su:

 • orijentisanost ka struci i iskustvu
 • dužina trajanja studija – šest semestara (osnovne studije/bachelor) i između dva i četiri semestra (master studije) – obavezno pohađanje

Studenti univerziteta primjenjenih nauka imaju ista prava i obaveze kao i studenti drugih univerziteta.

Jezik studija

Osnovni jezik na kome se u Austriji odvijaju predavanja je njemački, a neki programi su dostupni i na engleskom. Kako biste bili primljeni na određeni studijski program na nemačkom, morate da dokažete da posedujete određeni nivo znanja jezika. Na nekim univerzitetima se zahteva znanje koje odgovara B2 ili C1 nivou znanja jezika, prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike. Različiti certifikati se prihvataju kao dokaz, na primjer, Österreichisches Sprachdiplom Deutsch, austrijska jezička diploma iz njemačkog kao stranog jezika, a licencirani instituti u kojima se ispit može polagati nalaze se širom sveta. 

Engleski jezik

Iako neophodni nivo engleskog zavisi od fakulteta na koji se prijavljujete, ovo je prosečan nivo sastavljen na osnovu prethodnih prijava:

 • TOEFL – 550 poena za pismeni test, 213 poena za kompjuterski test i 79-80 poena za test preko interneta.
 • IELTS – 5,5 – 6,5 poena

Ako niste polagali nijedan od ovih testova, treba da položite ekvivalent B2 nivoa engleskog.

Rok za prijavu

Za studije u zimskom semestru treba poslati prijavu pre 1. septembra.

Za studije u letnjem semestru treba poslati prijavu pre 1. februara.

Vize

Od građana BiH se ne zahtjeva viza za ulazak i boravak u Austriji, ukoliko je u pitanju period do 90 dana. Viza vam je neophodna ukoliko ostajete duže ili planirate da započnete posao. Posebna pravila važe za one koji posjeduju poseban zvanični ili diplomatski pasoš. Ukoliko vam je dozvoljeno da uđete u Austriju bez vize, možete da konkurišete za boravak u domu ili potražite privatni smeštaj, ali samo u roku od 90 dana. Imajte u vidu da boravak bez obaveze posjedovanja vize podrazumjeva sve zemlje koje se nalaze na Bijeloj šengenskoj listi, odnosno, svaki dan koji provedete u nekoj drugoj državi koja se nalazi na listi, ulazi u pomenutih 90 dana.

Takođe, obratite pažnju da je nakon 90 dana (do šest mjeseci) neophodna D viza, odnosno boravišna. Jednom kad ste tamo, za bilo koji problem međunarodne prirode, možete se obratiti ambasadi BiH u Austriji. ili u austrijskoj ambasadi u Sarajevu.

Što se tiče zanimljivih turističkih destinacija u Austriji, istorijskim informacijama, itd, Austrijska nacionalna turistička agencija može da vam pruži bogate informacije.

Stipendije

Austrijske (kao i međunarodne) organizacije nude različite vrste stipendija studentima, koje pokrivaju različite vrste troškova, iako su rijetke one koje pokrivaju cjelokupne troškove. Takođe, treba imati u vidu da većina programa stipendiranja ne podržava stalno zaposlenje (ili bilo koju drugu vrstu kontinuiranih primanja) kao opciju. Sajtovi koji vam mogu biti od koristi pri pretraživanju stipendija su Scholarship PositionsOeAD.

Smještaj

 • Studentski domovi – pred studentima koji nisu austrijski državljani je širok izbor studentskih domova u Beču. Kako se uslovi prijema razlikuju od doma do doma, najbolje je u željenom domu se raspitati o detaljima, oko šest meseci prije početka studiranja u inostranstvu. Troškovi se kreću između 180 i 250 eura za jednokrevetnu sobu i između 150 i 200 eura za dvokrevetnu.

Austrijska služba za razmene (OeAD) pomaže stranim studentima u traženju kvalitetnog i finansijski dostupnog smještaja.

 • Stan/dijeljenje smeštaja – veoma popularna alternativa za život u domu je dijeljenje stana sa drugim studentima. Stan se uglavnom traži preko internet portala. Preporučljivo je da dobro proučite ugovor o zakupu pre nego što ga potpišete sa stanodavcem. Na taj način troškovi mogu  da budu smanjeni i do 25%. Ukoliko tražite stan preko agencije imajte u vidu da ćete biti u obavezi da plaćate proviziju za uslugu. Takođe, što se tiče troškova, trebalo bi da računate na obavezno plaćanje depozita i eventualnih dodatnih prethodnih troškova.

Slijedeći sajtovi vam mogu biti od koristi pri traženju adekvatnog smeštaja OeAD Housing Officehome4studentsWohnenboerse.

Zaposlenje

 • Za studente državljane zemalja članica Evropske Unije, Evropske ekonomske zone i švajcarske državljane ne postoje nikakva ograničenja za rad u Austriji, sve dok su ispunjeni zakonski uslovi (porez, osiguranje). Važni izuzeci: studentima iz Bugarske, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske je i dalje neophodna radna dozvola ukoliko započinju posao.
 • Studentima iz drugih zemalja je neophodna dozvola da bi se zaposlili u Austriji. Broj radnih dozvola je ograničen. Ovu dozvolu odobrava poslodavac pre nego što student počne da radi. Dozvola će biti odobrena jedino u slučaju posla sa nepunim radnim vremenom (minimalni prihodi) ili na tri meseca tokom praznika. Za rad na naučno-istraživačkom polju ili rad na na ugovor (koji ne omogućava rad sa punim radnim vremenom, kao ni osobađanje od plaćanja poreza na dohodak i zdravstveno osiguranje), nije neophodna dozvola. Detaljnije informacije su dostupne u Službi za zapošljavanje. Imajte u vidu da samo ovakav tip zaposlenja ne može da pokrije troškove vašeg života u Austriji. To znači da možete uz ovakav posao da primate stipendiju, kao i da radite nekoliko ovakvih poslova.
 • U slučaju da je vašim studijskim programom predviđena stručna praksa nije vam neophodna radna dozvola. Stručna praksa u Austriji je tip zaposlenja koji zahteva studijski program austrijske državne obrazovne ustanove. Poslodavac je u obavezi da obavjesti Službu za zapošljavanje i Poresku upravu najmanje dvije nedjelje prije početka prakse. Koji god posao da nađete, uslovi zaposlenja, kao i sam posao, ne smije da ugrožava vaše studiranje. Neispunjavanje navedenih uslova može da dovede do deportovanja.

Životni troškovi

Navedene cifre predstavljaju okvirnu cijenu mjesečnih životnih troškova u Austriji, za studente. Iako ovi iznosi nisu fiksni, mogu budućim studentima da posluže kao polazna planiranju života u inostranstvu u finansijskom smislu.

Što se tiče smještaja, navedena je mjesečna cijna smještaja u studentskom domu.

 • Smeštaj: 250-350 eura. Troškovi smještaja zavise od grada u kom ćete živjeti, od toga šta je uključeno u cijenu stanarine (struja, grejanje, itd.), kao i od uslova doma. Na primjer, cijene soba su u Beču skuplje nego u drugim, manjim gradovima.
 • Hrana: oko 240 eura. Srećom, u Austriji su česta sniženja i akcije u mnogim supermarketima, u kojima se može naći hrana po povoljnim cenama. Mnogi univerziteti imaju takozvane samouslužne studentske restorane, gde je cijena obroka takođe vrlo povoljna. Pored navedenih opcija, najjeftiniji način je da sami pripremate hranu.

Neke od prosječinh cijena su: šolja čaja/kafe u kafiću – 3 eura; sendvič u pekari – 3,5 eura, večera u studentskom restoranu – 10 eura.

 • Studije i lične potrebe (knjige, zabava, rekreacija, kulturne aktivnosti, prevoz, itd.): oko 290 eura. Karta za metro ili za gradski autobus košta oko 2,1 eura za jednu vožnju u gradu, karta za bioskop oko 8 eura i za muzej oko 7 eura. U svakom slučaju, studentima je dostupan veliki broj finansijskih olakšica. Javni prevoz, kao i većina muzeja, bioskopa, pozorišta i drugih kulturnih ustanova omogućuju studentima popuste uz priloženu studentsku karticu.

Pogledajte još

 
174315