English (United Kingdom)

Naš i Vaš cilj je aktivna komunikacija!

Ekskurzije i Izleti u BiH

Ekskurzije - Izleti u BiH 

Postoji mnogo fascinantnih destinacija u cijeloj Bosni i Hercegovini podesnih za sve vrste turista. Ovdje se dobije ono najbolje od svega. Najinteresantnija i najatraktivnija mjesta u Bosni i Hercegovini predstavljaju čudesan spoj kulturnog i prirodnog naslijeđa. Skoro je nemoguće razdvojiti ih, jer su kultura i tradicija ove zemlje procvjetale upravo iz predivne i netaknute prirode. Gotovo da je nemoguće odgonetnuti mnoštvo mističnih utjecaja koji su se ispreplitali na prostoru ove male balkanske zemlje. Ono što se zna zasigurno da su ljudi naselili ovu nedirnutu zemlju prije 10,000 godina počevši od urođeničkih Ilirskih i Tračanskih plemena pa preko Rimljana, Bizantinaca, Slavena, pa sve do osmanlijskih i austrougarskih osvajača.Sve ove kulture su ostavile značajan trag u oblikovanju ove zemlje kao jedne od najraznovrsnijih religijskih nacija u Evropi. Baš ovdje se kršćanstvo i islam istoka susreću i miješaju sa kršćanstvom i judaizmom zapada.


Ekskurzije i izleti se organizuju i kreiraju prema željama i zahtjevima roditelja i učenika, škola te drugih domaćih ili stranih korisnika ove usluge. Opcije mogu biti različite kao npr. :


EKSKURZIJE : SARAJEVO-MOSTAR-BLAGAJ-POČITELJ-NEUM ILI SARAJEVO-VISOKO-TRAVNIK-BUGOJNO-BIHAĆ-PLITVICE i mnoge dr. opcije.

IZLETI : SARAJEVO-MOSTAR-LJUBUŠKI-KRAVICE; SARAJEVO-IGMAN-BJELAŠNICA-UMOLJANI-LUKOMIR i mnoge druge opcije.


Doli na planini Zvijezdi kod Vareša - Odmaralište

Na planini Zvijezdi kod Vareša nalaze se Doli, ne toliko poznato mjesto ali definitivno, mjesto gdje možete uživati​​. Doli su idealno mjesto ako tražite mir za vas i vašu porodicu ili pogodnu lokaciju za roštilj sa društvom u predivnom okruženju. U zelenilu planine Zvijezde, okruženo gustom crnogoričnom šumom, odmaralište Doli predstavlja reprezentativni turistički potencijal općine Vareš. Doli su nekih 45 km udaljeni od Sarajeva na putu prema Tuzli. Kada stignete na Nišićku visoravan, neposredno prije poznatih Bijambara, skrenete lijevo ka Crnoj Rijeci. Nakon Crne Rijeke i sela Ravne nastavljate mirnom i tihom dolinom do Planinarskog doma s nekoliko drvenih vikendica, odnosno stižete na odredište. Postoji duži i drugi put koji vodi preko Breze, prolazite kanjonom rijeke Stavnja gdje možete posjetiti Vareš jezero, proći kroz tunel na planini Zvijezda, uživati u ljepotama naselja Ponikve i vidjeti čudesne kugle savršeno okruglog oblika. Na izletištu se nalaze planinski stilizirani bungalovi, koji se iznajmljuju gostima uz usluge domaće kuhinje.


Donje Biosko - FBiH/ Izlet ili vikend tura : Idemo na jahanje

U predivnom ambijentu na samo 5 km od centra Sarajeva, daleko od gradske vreve, u selu Donje Biosko nalazi se naš Konjički klub "Djeca vjetra". Oazu mira, tišine, netaknute prirode samo ponekad prekine topot konja. Konjički klub "Djeca vjetra" trenutno broji 13 arapskih konja. Svi ljubitelji konja i prirode dobrodosli su u ovaj "prirodni rezervat"  gdje možete prošetati ili projahati, odmoriti se u klupskim prostorijama i apartmanima ili se odlučiti za proslave vama važnih događaja. Uz jahanje i boravak u netaknutoj prirodi te smjestaj u lijepo uređenim apartmanima kao iz nekog prošlog vremena, učinit će Vaš odmor nezaboravnim. U ovom klubu, možete sa vašom porodicom i prijateljima, te poslovnim partnerima  proslaviti vama važne događaje i uživati u mirnom seoskom okruženju s pogledom na ergelu. Tu su i Škola jahanja te program Jahanje u prirodi (2,4 ili 6h).


Blagaj - Buna/Izlet

Ovu regiju karakterizira raznolikost njenih nadzemnih i podzemnih voda. Izvorište Bune je jedno od najvećih i zasigurno najljepših u Evropi. Ovo je jedan od najfinijih primjera podzemne vode krševitih predjela. Voda izbija ispod litice duge 200 metara i svojom količinom samostalno formira rijeku Bunu. Tekija na vrelu Bune izgrađena u 16. stoljeću za potrebe derviškog reda, a i danas je najmističnije mjesto u Bosni i Hercegovini.  Tekija je otvorena za posjetioce tokom cijele godine, a u prelijepom vrtu koji gleda na izvor Bune možete popiti osvježavajuće piće, tursku kafu ili čaj. Ovo područje je također poznato po raznolikosti svoje flore i velikom broju endemskih vrsta. Na nižim amplitudama je mnogo zimzelenih i bjelogoričnih biljaka, dok se po brdima nalaze rijetke šume. Plodna obradiva zemlja je pogodna za tipičnu mediteransku poljoprivredu.


Kravice - Izlet

Vodopad Kravica nalazi se na 50 km dugom toku rijeke Trebižat, oko 3 km nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškog. Stvoren je upravo radom sedronosne rijeke Trebižat. Visina slapa kreće se od 26 - 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod slapa promjera 120 metara. Preko sedronosna sloja od dna do vrha slapa izrasla je trava, mahovina, alge i lišajevi. Uz slap su nikle konopljika, smokve i topole. Nekada su uz slap bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna. Sedrena područja oko vodopada Kravice spadaju u geološke spomenike prirode Bosne i Hercegovine.Kraljevski grad Jajce

Jajce - grad kamena, svjetlosti i vode, kraljevski grad, grad-muzej pod otvorenim nebom, sagrađen je na obalama rijeka Plive i Vrbasa. Nadomak grada nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero između kojih su, na sedrenoj pregradi, izgrađene vodenice, koje se u Jajcu nazivaju Mlinčićima. Najsnažnija odrednica grada, njegov zaštitni znak, je veličanstveni - 17 metara visok vodopad (mjesto gdje se rijeka Pliva niz sedrenu stijenu obrušava u rijeku Vrbas). Vodopad ukrašava sam centar grada, što čini ovo mjesto jedinstvenim u svijetu. Na ovom nevelikom prostoru otvara se nesvakidašnja mogućnost da se jednim pogledom obuhvate čak četiri carstva (Rimsko, Bizantsko, Osmansko i Austro-Ugarsko), tri kraljevstva (Bosansko, Ugarsko i Jugoslovensko), tri svjetske monoteističke religije - kršćanstvo (pravoslavlje i katoličanstvo), islam i judaizam - najrazličitiji arhitektonski stilovi i životni običaji. U Jajcu je 29. novembra 1943. godine održan AVNOJ.


Lukomir - Izlet

PJEŠICE DO SELA LUKOMIRA - Na gotovo 1500 metara nadmorske visine nalazi se najviše i najizoliranije selo u cijeloj zemlji. Selo Lukomir je jedinstveno po svojim kamenim kućama koje su prekrivene šindrom od trešnjinog drveta. Selu je nemoguće prići, osim na skijama ili pješice već sa dolaskom prvog snijega u decembru, sve negdje do aprila, a ponekad i duže. Nedavno izgrađena planinarska koliba sada je u potpunosti spremna da primi goste. Odavde se može planinariti duž hridi iznad kanjona rijeke Rakitnice koja se nalazi nekih 800 metara ispod Lukomira. Lukomir je poznat po svojoj tradicionalnoj odjeći, a žene i danas nose pletene odjevne predmete kakvi su se nosili i prije nekoliko stoljeća. Ova polunomadska plemena su se tokom ljetnih mjeseci uslijed nedostatka vode u Podveležju selila na Bjelašnicu.Martin Brod - Slapovi rijeke Une

U strasnom zagrljaju dvije rijeke, na ušću Unca u Unu, na 20-om kilometru od Drvara, na putu prema Kulen Vakufu i Bihaću, u zaleđini opasan ličkim kršom, ljubomorno čuva svoje čari neponovljiva i vjekovima nedirnuta prirodna ljepota, naseobina Martin Brod. Magicni slapovi u Martin Brodu, po legendi, dobili su ime po Lijepoj Marti, koja se zbog nesretne ljubavi bacila u vodu. Danas turisti iz cijelog svijeta ostanu bez daha dok posmatraju ove ljepote prirode. Ovaj vodopad ima sedrenu barijeru visoku 54 m, a preko nje se prelijeva prosječno 63 m3/s vode. Ukoliko odlučite posjetiti Martin Brod možete uživati u organizovanim pješačkim rutama, gdje se obilazi manastir Rmanj i martinbrodski slapovi i vodopadi, što predstavlja jedinstven spoj kulturno-historijskog naslijeđa i prirodnih ljepota. Turisti u Martin Brod najviše dolaze zbog odmora, ribolova ali i bogate gastronomske ponude.


Skakavac - Vodopad/Izlet


Vodopad Skakavac se nalazi 12 km sjeverno od Sarajeva, iznad sela Nahorevo. To je jedan od najvećih i najljepših vodopada u BiH i predstavlja pravu turističku atrakciju. Vodopad je visok 98 metara i smješten je u pejsažu izuzetne ljepote. Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore. Okolno područje je jedno od najheterogenijih na tom prostoru, gdje dominiraju smrčevo-jelove šume i bukovo-jelove šume, sa smrčom na izraženim nagibima terena. Na plitkim karbonatnim tlima, u neposrednoj blizini vodopada, razvijene su termofilne šume i šikare crnog graba i jesenje šašike, te crnog graba i crnog jasena. Posebno interesantna je vegetacija na stijenama oko vodopada, koja obiluje endemičnim i relikatnim vrstama.


Studeni potok

Malo je mjesta u našoj zemlji koje imaju takvu ljepotu i povezanost sa legendom kao što je to slučaj sa Studenim potokom na Bjelašnici. Legenda kaže da je zmaj došao iz kanjona Rakitnice i da je htio pojesti stanovnike sela. Bio je u obliku zmije, pa je vijuganjem tijela napravio i iza sebe ostavio Studeni potok kakav danas vidimo i koji jako podsjeća na kretanje zmije kroz pijesak. Mještani pobjegoše na obližnje brdo moleći Boga da ih zaštiti od zmije i zmija bi okamenjena u stijeni, kaže dalje legenda. Ko god danas vidi kanjon Rakitnice, Studeni potok i pomenutu stijenu ne može se oteti utisku legende  jer je teško naći neko drugo objašnjenje za takvu i toliku ljepotu na jednom mjestu.Umoljani, Bjelašnica

Umoljani su bosanskohercegovačko selo smješteno na planini Bjelašnici, a administrativno pripada općini Trnovo. Selo je smješteno na nadmorskoj visini od 1353 m. Postoje dvije verzije kako su Umoljani dobili ime. Po jednoj je da su stočari Humljani iz Hercegovine dolazili ljeti na ispašu sa stokom i tu su neki ostali da stalno žive. Po drugoj je aždaja izašla iz kanjona Rakitnice, koji je udaljen 3 km od sela, i prošla kroz Studeni potok vijugajući sa namjerom da poždere stanovništvo. Kada su je primjetili, stanovništvo se povuklo na brdo Pošiljak i počeli moliti i umolili su da se aždaja okameni. Sada se na tom mjestu može vidjeti oblik te okamenjene nemani. Na samom ulazu u selo nalazi se džamija sa specifičnom munarom prilagođenom vremenskim prilikama na ovom području.

Stara džamija u Umoljanima

Ne postoje pisani tragovi kada je džamija sagrađena, ali se vjeruje da je od nje starija samo Turhan Emin-begova džamija u Ustikolini. Postoje još naznake da bi mogla biti sagrađena na nekim od bogumiliskih stećaka. Ostaci drevnih naselja razbacani su oko sela, sa velikim brojem srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika smještenih visoko na hridinama. Dolina Studenog polja je malo mjesto iza ljetnog pastirskog sela Gradina koje se nalazi u neposrednoj blizini Umoljana. Prirodne ljepote koje okružuju ovo selo spadaju među najljepše na cijelom ovom području. Južna strana je tipični kraški pejzaž, suh i prilično neplodan. Sjeverna strana je bujna sa gustim šumama i zelenim pašnjacima idealnim za šetnje, planinarenje i izlete. Ostaci drevnih naselja su razbacani oko sela, sa velikim brojem srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika smještenih visoko na hridinama.


Na ovom mjestu su se naselile i za njega tokom različitih vremenskih perioda borile mnoge civilizacije. Grad je često mijenjao vladare, a tvrđava u Jajcu je posljednja koja je pala u ruke Osmanlija.U Jajcu je 29. novembra 1943. godine održan AVNOJ
koji je bio jedan od najvažnijih momenata historiji Bosne i Hercegovine i koji je potvrdio kao ravnopravnu federalnu jedinicu unutar Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Ova rezolucija je bila nacrt budućem demokratskom i federalnom ustrojstvu ovoga regiona.
 
178001